Ясенева смарагдова вузькотіла златка

Ясенева  смарагдова  вузькотіла  златка Agrilus planipennis (ЯСВЗ) є агресивним стовбуровим шкідником, який  заселяє дерева ясеня, горіху та деякі інші  листяні породи дерев. Зона природньго мешкання ЯСВЗ– листяні ліси Східної Азії: Кореї, північно-східного Китаю, Япониї,Монголії, Тайваня, а також Приморського і Хабаровського країв. Там жук не є  єкономічно важливим шкідником, так как зустрічається доволі рідко і пошкоджує  стовбури відмираючих або сильно знесилених дерев.

ЯСВЗ була вперше відмічена в Америці в 2002 р. Зараз вона поширилася в 19 штатах США і в двох провінціях Канади, де знищила десятки мільйонів дерев.

Дієвих методів боротьби поки не розроблено. Тому в Америці власникам ясеневих лісів рекомендується планувати повне заміщення ясеня іншими  породами.

В Європі ЯСВЗ поки аккліматизована тільки в Московській області і деяких прилеглих регіонах.

Припускають, що жуки були занесені в 1990-ті рр. з Північної Америки з посадковим матеріалом або ж з Китаю з тарою з дощок, які не були очищені від кори. Зона масової поразки ясеня ЯСВЗ постоянно зростає, так як в Центральній Росії у златки немає паразитів, а існуючі в посадках види ясенів Fraxynus pennsylvanica Marshall і F. excelsior L. не здатні протистояти новому шкіднику. В Україні ЯСВЗ вперше виявлено у  вересні 2019 року на території Луганської області (Марківський район, загальнозоологічний  заказник місцевого значення «Гераськівський»), де було   запроваджено карантинний режим. Златка відкладає яйця на стовбури дерев товщиною понад 10 см.  Личинки першого віку проникають в кору. До першого вильоту жуків уражене дерево практично не відрізняється

від здорового. Про присутність личинок можуть свідчити сліди діяльності  птахів.

Личинка прогризає в камбіальному шарі плоский зигзагоподібний хід, який подалі розширюється до 5 мм. Іноді на ослаблених златкою деревах оселяються короїди. Восени личинка останього віку зазвичай починає просуватися вгору, внаслідок чого на кінці ходу утворюється характерна петля. Потім личинка будує лялечкову камеру, в якій зіимує. Вихід молодих жуків відбувається в кінці травня — червні. Жуки залишають на корі льотні отвори характерної  D-подібної форми завширшки близько  4 мм і заввишки близько 3.5 мм. Одна зі сторін отвору майже пряма, а протилежна -опукла. Жуки  відкладають на кору яйця. У ураженого шкідником дерева відшаровується кора, з’являються водяні пагони і коренева поросль, крона стає розрідженою.

            

Верхівка дерева всихає. Немає сенсу видаляти сухі верхівки, так як дерево все одно гине. Потім стовбур і гілки ясена повністю відмирають. Живими залишаються тільки пагони кореневої порослі.За високої щільності шуідника загибель дерева може наставати  на другий  рік. Великі дерева златка здатна заселяти  протягом декількох років, викликаючи їхнє поступове ослаблення.  На 3-й рік зараження багато гілок відмирає, стовбур тріскається, стають помітні численні льотні отвори.