Розмір зразків об’єктів регулювання для проведення фітосанітарної експертизи (аналізів).
Додаток 3
до Методів інспектування, огляду,
у тому числі відбору зразків,
та проведення фітосанітарної
експертизи (аналізів)
РОЗМІР ЗРАЗКІВ ОБ’ЄКТІВ РЕГУЛЮВАННЯ
для проведення фітосанітарної експертизи (аналізів)
Об’єкт регулювання |
Розмір середнього зразка |
Примітка |
1 |
2 |
3 |
1. Зернові культури** |
||
Кукурудза: у зерні |
1500 г |
|
Пшениця, тритикале, меслин, жито, ячмінь, овес, рис |
1000 г |
|
Просо, сорго зернове, чумиза, канаркова трава, гречка |
500 г |
|
Могар, сорго, просо африканське, кіноа та інші зернові культури |
250 г |
|
Зерно злаків, оброблене іншими способами (лущене, плющене, пластівці, обрушене, у вигляді січки або подрібнене тощо), зародки зерна злаків, цілі, плющені, у вигляді пластівців або мелені |
500 г |
|
2. Зернобобові культури** |
||
Боби кінські |
2000 г |
|
Горох, квасоля, нут, сочевиця, чина, маш, боби соєві, інші зернобобові (подрібнені або неподрібнені) |
1000 г |
|
Солод смажений або несмажений |
1000 г |
|
Арахіс смажений або не приготовлений іншим способом, лущений або не лущений, подрібнений або неподрібнений |
1000 г |
|
3. Олійні та технічні культури** |
||
Соняшник, рицина, бавовник, (подрібнені або неподрібнені) |
1000 г |
|
Коноплі, льон, сафлор, чіа (подрібнені або неподрібнені) |
500 г |
|
Ріпак, кольза, свиріпа, кунжут, лялеманція, перила, гірчиця, інші олійні та технічні культури (більше 4 мм) (подрібнені або неподрібнені) |
500 г |
|
Рижій, мак, інші олійні та технічні культури (від 2 до 4 мм включно) (неподрібнені) |
100 г |
|
4. Продукти переробки зернових, зернобобових, олійних і технічних культур** |
||
Крупа неподрібнена — рисова, гречана, пшенична, перлова, вівсяна, пшоно тощо |
1000 г |
|
Крупа дроблена |
500 г |
|
Борошно пшеничне, пшенично-житнє, інших зернових культур, з насіння чи плодів олійних культур; тонкого або грубого помелу; гранули із зерна злаків; порошок із сушених бобових овочів тощо |
500 г |
|
Висівки, дерть, кормове борошно, клітковина, шкаралупи та інші залишки від просіювання, помелу або інших способів переробки зерна злаків або зернобобових культур негранульовані |
500 г |
|
Шрот, макуха та інші тверді залишки, одержані при виробництві рослинних жирів та олій, гранульовані |
500 г |
|
Шрот, макуха та інші тверді залишки, одержані при виробництві рослинних жирів та олій, немелені або мелені, негранульовані |
1000 г |
|
Копра, інші культури, що не відносяться до зернових, зернобобових, олійних і технічних культур |
500 г |
|
5. Насіння*** |
||
Насіння кукурудзи |
1000 г |
350 г* |
Насіння пшениці, тритикале, маслина, жита, ячменю, вівса, рису |
1000 г |
50 г* |
Насіння проса, канаркової трави, гречки |
250 г |
50 г* |
Насіння інших зернових культур |
250 г |
100 г* |
Насіння бобів, сої |
500 г |
|
Насіння гороху, квасолі, нуту, сочевиці, чини, маша (вігни) |
500 г |
|
Насіння соняшника |
1000 г |
100 г* |
Насіння бавовнику, рицини |
500 г |
200 г* |
Насіння конопель, льону, сафлору |
250 г |
20 г* |
Насіння ріпаку, кунжуту, гірчиці |
250 г |
20 г* |
Насіння рижію, маку |
100 г |
10 г* |
Насіння баштанних культур — кавуни, кабачки, патисони, гарбузи та інші |
250 г |
|
Насіння інших овочевих і зеленних крупнонасіннєвих культур (більше 4 мм) — пастернак, ревінь, артишок та інші |
100 г |
|
Насіння огірків та динь |
100 г |
50 г* |
Насіння помідорів, редьки, редиски, капусти та перцю |
30 г |
|
Насіння інших середньонасіннєвих овочевих і зеленних культур — помідори, редька, редиска, кріп, цибуля-чорнушка, перець та інші |
50 г |
30 г* |
Насіння інших дрібнонасіннєвих овочевих і зеленних культур — капуста, салат, петрушка, морква, селера, шпинат, щавель та інші |
20 г |
10 г* |
Насіння інших крупнонасіннєвих олійних і технічних культур |
250 г |
150 г* |
Насіння інших середньонасіннєвих олійних і технічних культур — кмин та інші |
100 г |
|
Насіння інших дрібнонасіннєвих олійних і технічних культур |
50 г |
|
Насіння крупнонасіннєвих квіткових і декоративних культур, лікарських та інших трав — люпин, настурція, горошок запашний, аспарагус, гарбузи фігурні, пальма, нагідки, немофіла, цикламен, жоржини однорічні та інші |
50 г |
10 г* |
Насіння середньонасіннєвих квіткових і декоративних культур, лікарських та інших трав — айстра, чорнобривці, агератум, алісум, гвоздика, геліотроп, кларків та інші |
15 г |
|
Насіння дрібнонасіннєвих квіткових і декоративних культур, лікарських та інших трав — петунія, бегонія, лобелія, тютюн запашний, портулак та інші |
5 г |
|
Насіння дрібнонасіннєвих квіткових і декоративних культур, лікарських та інших трав (з розміром насінини менше 1 мм) |
1 г |
|
Насіння крупнонасіннєвих кормових і газонних трав, крім злакових трав — еспарцет, люпин, чина лісова та інші |
500 г |
50 г* |
Насіння злакових трав; насіння середньонасіннєвих та дрібнонасіннєвих кормових і газонних трав — грястиця збірна, житняк, костриця, райграс, суданська трава, мітлиця, тонконіг, стоколос, конюшина, люцерна, серадела, буркун, тимофіївка та інші |
250 г |
50 г* |
Насіння крупнонасіннєвих та середньонасіннєвих декоративних листяних і хвойних дерев та чагарників — абрикос, слива, алича, дуб, граб, кедр, яблуня, груша, айва, горобина, жимолость, бересклет, клен, сосна, ялина та інші |
100 г |
|
Насіння дрібнонасіннєвих декоративних листяних і хвойних дерев та чагарників — тополя, смородина, шовковиця, туя, береза та інші |
15 г |
|
6. Насіннєва і продовольча картопля**** |
||
Картопля насіннєва (включаючи бульби) |
200 шт. |
|
Картопля продовольча свіжа або охолоджена |
30 шт. |
|
Мікророслини і мікробульби картоплі in vitro (у пробірках) |
1 шт. |
|
7. Садивний матеріал**** |
||
Саджанці (сіянці) винограду, плодових, ягідних, субтропічних, горіхоплідних, цитрусових, декоративних і лісових культур та інші живі рослини (включаючи їхнє коріння) |
5 шт. |
|
Живці, відводки (відростки) та підщепи винограду, плодових, ягідних, субтропічних, горіхоплідних, цитрусових, декоративних і лісових культур |
10 шт. |
|
Цибулини, бульби, кореневі бульби, бульбоцибулини, кореневища квіткових і декоративних культур, включаючи розгалужені, що знаходяться в стані вегетативного спокою, вегетації або цвітіння; рослини і корені цикорію |
25 шт. |
|
Цибуля-сівок, часник (зубок, насіння з повітряної коробочки, сівок) |
1000 г |
|
Розсада овочевих, ягідних, квіткових і декоративних культур |
15 шт. |
|
8. Горшкові рослини**** |
||
Горшкові рослини |
5 шт. |
|
9. Зрізані квіти, гілки і листя призначені для складання букетів, |
||
Зрізані квіти, гілки і листя призначені для складання букетів або для декоративних цілей, свіжі, крім орхідей |
15 шт. |
|
Орхідеї свіжі |
5 шт. |
|
Квіти і бутони засушені, вибілені, пофарбовані, просочені або оброблені іншими способами |
200 г |
|
Листя, гілки та інші частини рослин без квітів або пуп’янків, трави, мохи та лишайники, придатні для складання букетів або для декоративних цілей, свіжі, засушені без подальшої обробки |
200 г |
|
Зрізані гілки хвойних, листяних та різдвяних дерев |
7 шт. |
|
10. Овочі свіжі або охолоджені**** |
||
Томати |
10 шт. |
|
Перець |
7 шт. |
|
Баклажани |
5 шт. |
|
Томати чері |
500 г |
|
Цибуля ріпчаста, цибуля шалот, часник, цибуля-порей та інші цибулинні овочі |
10 шт. |
|
Капуста білокачанна, капуста цвітна |
3 шт. |
|
Капуста брюссельська |
500 г |
|
Кольрабі, капуста листова і аналогічні їстівні овочі із роду капустяні (Brassica spp.) |
5 шт. |
|
Огірки |
10 шт. |
|
Корнішони |
500 г |
|
Бобові овочі, лущені або нелущені |
500 г |
|
Інші овочі та гриби |
500 г |
|
11. Коренеплоди свіжі або охолоджені**** |
||
Морква, редис та інші аналогічні їстівні коренеплоди |
10 шт. |
|
Буряк столовий, буряк цукровий, ріпа, бруква, козлобородник, селера і інші аналогічні їстівні коренеплоди |
5 шт. |
|
Маніок, маранта, салеп, земляна груша або топінамбур, солодка картопля або батат і аналогічні коренеплоди чи бульби з високим вмістом крохмалю або інуліну |
10 шт. |
|
Маніок, маранта, салеп, земляна груша або топінамбур, солодка картопля або батат і аналогічні коренеплоди чи бульби з високим вмістом крохмалю або інуліну, нарізані скибочками; серцевина на сагової пальми |
1000 г |
|
12. Фрукти свіжі**** |
||
Яблука, груші, айва, манго, авокадо, ківі, хурма |
10 шт. |
|
Вишня, черешня, сливи, абрикоси та терен, фініки, інжир, гуаява, мангостан або гарцинія, фейхоа та інші |
1000 г |
|
Персики, включаючи нектарини |
10 шт. |
|
Банани, включаючи плантайни |
5 шт. |
|
Цитрусові та тропічні крупноплідні — ананаси, папайя, помело, грейпфрути і інші аналогічні плоди |
3 шт. |
|
Цитрусові (апельсини, лимони, мандарини, клементини) |
10 шт. |
|
Виноград |
1000 г |
|
Інші фрукти |
1000 г |
|
13. Зелені культури свіжі або охолоджені**** |
||
Салат-латук (Lactuca sativa), цикорій (Cichorium spp.), інші види салату, у тому числі і в горщиках |
500 г |
не менше |
Овочі в пучках (спаржа, мангольд, стеблова селера та інші) |
500 г |
не менше |
Інші зеленні культури, у тому числі в споживчій упаковці, у пучках та в горщиках |
500 г |
не менше |
14. Ягідні культури свіжі або охолоджені**** |
||
Плоди суниці, малини, ожини, смородини, аґрусу, журавлини та інші |
500 г |
не менше однієї споживчої упаковки |
15. Баштанні культури свіжі**** |
||
Гарбузи, дині, кавуни |
3 шт. |
|
Патисони та кабачки |
5 шт. |
|
16. Сушені плоди, овочі, коренеплоди, спеції та чай** |
||
Виноград сушений |
500 г |
|
Цитрусові плоди сушені |
500 г |
|
Фініки, інжир, ананаси, авокадо, гуаява, манго та мангостан, або гарцинія, інші фрукти, їх суміші, сушені, у т. ч. суміші з горіхами |
500 г |
|
Плоди суниці, малини, ожини, смородини, аґрусу, журавлини та інші сушені |
500 г |
|
Банани, включаючи плантайни, сушені |
500 г |
не менше однієї споживчої упаковки |
Овочі бобові сушені, лущені, очищені від насіннєвої шкірки або неочищені, колоті або неколоті |
500 г |
не менше однієї споживчої упаковки |
Маніок, маранта, салеп, земляна груша або топінамбур, солодка картопля або батат і аналогічні коренеплоди чи бульби з високим вмістом крохмалю або інуліну, сушені, цілі або нарізані скибочками або у вигляді гранул; |
500 г |
не менше однієї споживчої упаковки |
Спеції, прянощі (перець чорний, кориця, імбир, хмелі-сунелі та ін.), лікарські рослини сушені, чай зелений, чай чорний, |
250 г |
не менше однієї споживчої упаковки |
17. Горіхи, ядра горіхів, кісточки абрикосів, персиків, слив, і їх ядра, зерна кави, какао-бобів** |
||
Горіхи кокосові, горіхи бразильські, горіхи кеш’ю, інші горіхи, свіжі або сушені, очищені від шкаралупи або неочищені, із шкіркою або без шкірки |
500 г |
|
Кісточки абрикосів, персиків (в тому числі нектаринів), слив, і їх ядра |
500 г |
|
Кава несмажена, з кофеїном або без кофеїну; замінники кави з вмістом кави в будь-якій пропорції |
500 г |
|
Какао-боби, цілі або розмелені, сирі або смажені; шкаралупи, шкірки (лушпайки) та інші відходи з какао |
500 г |
|
18. Інші матеріали** |
||
Ґрунт, субстрати, міцелій грибів |
250 куб. см (г) |
|
Змітки |
до 100 куб. см (г) |
|
Торф (включаючи торф’яний дрібняк), агломерований або неагломерований |
250 куб. см (г) |
|
Добрива тваринного або рослинного походження, змішані або незмішані, хімічно оброблені або необроблені; добрива, одержані змішуванням або хімічною обробкою продуктів тваринного або рослинного походження |
500 куб. см (г) |
|
Солома, сіно |
1000 г |
|
Рослини, частини рослин (включаючи насіння і плоди), які використовуються в парфумерії, фармації або інсектицидних, фунгіцидних або аналогічних цілях, свіжі чи сушені, цілі, подрібнені, або мелені |
300 г |
не менше |
Рослинно-волокнисті матеріали — бавовна-сирець, волокна (куделя) льону, конопель та інші |
500 г |
|
Інші матеріали не включені до переліку об’єктів регулювання для цілей контролю за переміщенням територією України та до переліку об’єктів регулювання для цілей імпорту, експорту та реекспорту |
200 г/ |
|
__________ |
Під час формування зразків в упаковці виробника відбираються цілі, непошкоджені упаковки кожного об’єкта регулювання. |
__________
* Маса зразка насіння для селекційних, дослідних робіт і експонування та дослідних зразків сортів для цілей експертизи заявки.
** Допустиме відхилення фактичної маси зразка ±10 відсотків.
У разі відсутності регульованих шкідливих або шкідливих організмів на вимогу власника — після проведення фітосанітарної експертизи (аналізів) залишки зразка або арбітражного зразка можуть бути повернені в партію об’єктів регулювання.
*** Допустиме відхилення фактичної маси зразка ±10 відсотків. Якщо маса зразка становить 50 г і менше — відхилення в сторону зменшення не допускається.
Допустиме відхилення розміру насіння ±0,3 міліметра.
У разі відсутності регульованих шкідливих або шкідливих організмів на вимогу власника — після проведення фітосанітарної експертизи (аналізів) залишки зразка або арбітражного зразка можуть бути повернені в партію об’єктів регулювання. Допустиме відхилення маси/об’єму зразка ±10 відсотків.
**** Зразок формується з найбільш підозрілих та пошкоджених об’єктів регулювання.
Допустиме відхилення маси/об’єму зразка ±10 відсотків.
***** Маса зразка для визначення посівних якостей насіння згідно додатку А -«Норми граничної маси партій і проб насіння» ДСТУ 4138-2002