Нематода картоплі

Значення такої культури, як картопля, важко переоцінити. Для багатьох людей вона є основним джерелом вуглеводів, білків та вітамінів. Але на врожайність впливають багато факторів, в тому числі патогени. Вченим відомо більше 40 видів шкідників  та хвороб картоплі. В індивідуальних господарствах дуже часто відсутня сівозміна, в звязку з чим виникають сприятливі умови для розвитку шкідливих організмів різної природи (вірусів, бактерій, грибків, нематод).

У цій статті ми розповімо про стеблову картопляну нематоду. Стеблова картопляна нематода була описана немецьким зоологом Кюном у далекому 1858 році. Зараз вона відноситься до виду Ditylenchus destructor, а викликане нею захворювання називається дітіленхозом. Поширена ця нематода у більшості регіонах світу, де вирощують картоплю. Результати обстежень картоплі на виявлення стеблової нематоди показали, що вона зустрічається в 20 областях України. Картопляний дітіленх є карантинним організмом в Україні, але тільки на посадковому матеріалі.

 

Як зрозуміти, що картопля вражена дітіленхозом?

 

Для початку кілька слів про самих нематод. Дорослі особини червоподібні, скловидно-прозорі. Довжина тіла самок становить 720 -1440 мікрон, самців 750-1300 мікрон, а ширина — відповідно 22-32 мікрон і 20-25 мікрон. Для порівняння, середня товщина волосся людини-60-80 мікрон, а нижня межа видимості для людського ока 40 мікрон. Тому побачити окремих особин досить проблематично. Для їх спостереження необхідний мікроскоп.

 

Симптоми на бульбах

 

На поверхні уражених бульб з’являється одне або кілька невеликих, злегка вдавлених плям темно-сірого або коричневого кольору з металевим блиском. Епідерміс бульби розтріскується. Зараження починається, як правило, в області пуповини і поширюється до вершини. У період зберігання дітіленхозні бульби зморщуються, і в подальшому загнивають. Нематоди живуть у прикордонній живій тканині, де можуть накопичуватися в масі через високу плодючість самок (до 250 яєць) і нетривалих циклів розвитку (15-45 днів).

   

Шкодочинність

 

Основний збиток від паразита припадає на період зберігання. Перенесення шкідника через грунт відіграє другорядну роль. У польових умовах може вижити на інших рослинах-господарях (часник, цибуля, буряк, морква, томат, огірок, гарбуз, баклажан, перець, кавун). Наявність в насадженнях картоплі дротяників (личинок жуків-коваликів) сприяє зараженню нематодами. Деяку роль у збільшенні популяції нематоди відіграють бур’яни (зірочник, м’ята, кропива, кульбаба та ін.) Зараження рослин картоплі та розвиток дітіленхоза може проходити при температурі від 1-4 до 37 °С (оптимальні умови для розвитку паразита 17-20 °С і відносна вологість 80 %). У роки з підвищеною вологістю ґрунту втрати врожаю при зберіганні досягають 30-80%, знижуються насіннєві та товарні якості бульб. Заражена маточна бульба стає джерелом ураження всього картопляного куща. За допомогою спеціального органу — стилета — нематода проколює клітинні стінки, виділяючи при цьому специфічні речовини і ферменти. Під їх впливом вміст клітин розріджується і в такому вигляді він — знову ж за допомогою стилета — засмоктується нематодою.

Заходи боротьби

 

Заражену картоплю треба зберігати окремо і використовувати в першу чергу. Збирати таку картоплю слід раніше, тому що при пізніх термінах збирання відсоток заражених бульб збільшується. Перед закладанням на зберігання картоплю необхідно просушити і перебрати, добре провести осіннє озеленення насіннєвих бульб. Сховище необхідно забезпечити активною вентиляцією. Вибраковану картоплю можна вживати в їжу або згодувати худобі. Доведено, що картопляні дітіленхи гинуть, проходячи через шлунково-кишковий тракт травоїдних і сільськогосподарських тварин, для людини і тварин стеблові нематоди абсолютно нешкідливі. Обов’язково провести глибоке перекопування восени.

На жаль, на сьогоднішній день немає ефективних хімічних засобів боротьби зі стебловими нематодами, тому дуже важливо чітко виконувати комплекс профілактичних та агротехнічних заходів. Дуже важливо видалення рослинних залишків і бур’янів протягом всього періоду вегетації. Їх спалюють або закопують в яму, попередньо обробивши негашеним вапном. Не можна залишати на ділянці і хворі, маточні, дрібні, а також порізані бульби, які можуть бути резерваторами стеблових нематод. Навесні слід провести перебирання і прогрів насіннєвого матеріалу при температурі 14-18 °С протягом 2-3 тижнів і повторно перебрати. Перебираючи бульби, необхідно вибраковувати заражені. Посадку необхідно проводити здоровим посадковим матеріалом, купувати насіннєвий матеріал картоплі тільки в господарствах, які гарантують його чистоту від нематоди. Повернення картоплі на колишнє місце посадки повинно бути не раніше, ніж через 4-5 років, при цьому в якості попередників можна використовувати капустяні (хрестоцвіті), зернові. Якщо все-таки не вдається уникнути повторної посадки картоплі на одній і тій же ділянці поля, необхідно використовувати тільки здоровий насіннєвий матеріал, при цьому потрібно враховувати сортові особливості картоплі, оскільки відомо, що ранні та середньоранні сорти більш чутливі до зараження стебловою нематодою. Крім того, бажано вирощувати нематодостійкі сорти картоплі української селекції.

 

Головний спеціаліст ДУ “Харківська фітолабораторія”

Біляков В.В.