Міжнародний день здоров’я рослин

Кожного року 12 травня під егідою ООН відзначається Міжнародний день здоров’я рослин. Головною його метою є підвищення глобальної обізнаності про те, як захист здоров’я рослин може допомогти зупинити голод, зменшити бідність, захистити біорізноманіття та навколишнє природне середовище, а також сприяти економічному розвитку.

         Мінагрополітики зазначає, що наша країна близько 20 років входить до міжнародної спільноти у сфері карантину та захисту рослин, зокрема, Міжнародної конвенції про захист рослин (IPPC), Європейської та Середземноморської організації із захисту рослин (EPPO), Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO).

         Фахівцями Державної установи «Харківська обласна фітосанітарна лабораторія» спільно з працівниками ГУ Держпродспоживслужби в Харківській області було проведено нараду в форматі «круглого столу» щодо важливості рослин в нашому житті. Було зазначено, що через зміни клімату та діяльність людини зникають багато видів рослин, в той же час шкідники та збудники різноманітних хвороб значно розширюють свій ареал. Забезпечення здоров’я рослин має важливе значення для життя на планеті, розвитку сільського господарства, садівництва, лісництва. Рослини створюють умови для існування тварин та людей, вони мають велике значення як початкова трофічна ланка в ланцюгах живлення.

         Також обговорювалась важливість фітосанітарних заходів по вчасному виявленню таких небезпечних шкідливих організмів як ясенева смарагдова златка та жовто-бурий мармуровий клоп, які ще декілька років тому були відсутні на території нашої країни. Тепер вони загрожують як сільськогосподарським угіддям так і садам, лісовим та парковим насадженням та здатні завдати невиправної шкоди. Інформацію про цих шкідників також було розміщенно у вільному доступі на офіційному сайті лабораторії.

         Державна установа «Харківська обласна фітосанітарна лабораторія» навіть в складні часи сьогодення продовжує свою діяльність щодо здоров’я рослин. Звертає увагу суб’єктів господарювання на важливість використання сертифікованого насіння та саджанців вільних від шкідників та хвороб, обстеження свої сільськогосподарських угідь та необхідності повідомляти про появу шкідників та хвороб рослин на ділянках. При проведенні заходів по захисту рослин від шкідливих організмів віддавати перевагу екологічно безпечним методам, біологічним препаратам.