Насіння

Farmer’s hand planting seeds in soil

Насіння — це складні живі системи, посівні та врожайні якості яких забезпечуються багатьма факторами. Якість насіння є однією з основних умов одержання високих урожаїв сільськогосподарських культур.

Що таке посівні якості насіння? Чому насіння втрачає свою схожість?

Посівні якості насіння – сукупність показників, що характеризують придатність його до посіву (схожість, енергія проростання, чистота, маса 1000 шт., життєздатність, вологість, зараженість хворобами, заселеність шкідниками).

Схожість, без сумніву, є найбільш важливим показником якості насіння. Рівень схожості, встановлений стандартом, забезпечує нормальне проростання насіння в польових умовах і формування необхідної густоти рослин.

Схожість насiння -визначається згідно ДСТУ 4138-2002 «Насіння сільськогосподарських культур». Методи визначення якості. 

Для її визначення з фракції чистого насіння відбирають підряд чотири проби по 100 насінин і пророщують їх у ростильнях на чистому прожареному піску або фільтрувальному папері. Субстрат який використовується має бути не токсичний, а вода без мінеральних домішок. Ростильні розміщують у термостатах, де підтримують температуру близько 20°С для насіння холодостійких культур (пшениця, жито, ячмінь, овес, горох) і 20-30°С для теплолюбних культур (кукурудза, соняшник, соя). За проростанням насіння спостерігають щоденно протягом 7-10 днів. Схожість виражають відсотковим відношенням кількості насіння, що проросло, до загальної кількості висіяного.

Коли Ви будете висівати насiння у відкритий грунт, умови для сходів насіння будуть ще більш суворими, і це будепольова схожість.

Польова схожість насіння, як правило, відрізняється від лабораторної, її показники можуть бути дещо нижчими, адже в лабораторіях створюються ідеальні умови для проростання насіння, що не завжди можливо в польових умовах. Це пов’язано з впливом низки чинників, таких як температура й вологість грунту, строки і глибина посіву, рівень агротехніки тощо.

Ряд факторів, які впливають на схожість насіння:

— для збереження схожості, насіння слід зберігати в сухому прохолодному місці, захищеному від гризунів і шкідників.

— деякі фуміганти можуть знизити схожість насіння.

— насіння з вологістю вище 12% швидко втрачає схожість незалежно від інших умов зберігання.

— якщо вологість зерна становить 12% або менше, його можна зазвичай зберігати в неопалюваних складах без ризику, що воно постраждає від зимових морозів. Необхідно стежити, щоб мішки не поглинали вологу з підлоги або іншим шляхом. Тому рекомендовано зберігати насіння на піддонах, або іншим способом без контакту з підлогою.

— зберігання при температурі 21°С і вище негативно впливає на схожість насіння, тоді як температура нижче 0С надає позитивний вплив.

— Так, як насіння — це живий організм, то будь-яке механічне травмування знижує його життєздатність, та схожість відповідно.

— Якщо ви плануєте висівати залишки насіння , то слід пам’ятати, що з роками насіння втрачає свою схожість. Існує навіть такий термін, як довговічність насіння (властивість зберігати схожість тривалий час). Розрізняють біологічну і господарську довговічність насіння. Біологічна довговічність — час, протягом якого проростають хоча б окремі насінини. Час господарської довговічності коротший — він триває, поки схожість відповідає нормі стандарту.