12 травня — Міжнародний день здоров’я рослин Організація Об’єднаних Націй оголосила 12 травня Міжнародним днем
здоров’я рослин. Це має на меті підвищити глобальну обізнаність населення про те, як захист здоров’я рослин може допомогти ліквідувати голод на планеті, зменшити бідність, захистити біорізноманіття та стимулювати економічний розвиток. Мета цього заходу – донести до якомога більшого кола людей у всьому світі розуміння важливості дослідження рослин для розвитку сільського господарства, садівництва, лісництва, виробництва високоякісних продуктів харчування та нехарчової продукції рослинного походження, та ролі рослин у збереженні навколишнього середовища. Рослина – джерело повітря, вони виробляють 98% кисню, яким ми дихаємо. Від них залежить і наше здоров’я, і здоров’я нашої планети. Рослини становлять 80% їжі, яку ми їмо. За оцінкою ФАО до 40% продовольчих сільськогосподарських культур гине через шкідників та хвороб рослин. Вони лишають мільйони людей їжі та завдають збитки сільському господарству. Захист рослин від шкідників та хвороб з економічного погляду набагато ефективніший, ніж усунення наслідків повномасштабних надзвичайних ситуацій, пов’язаних зі здоро’ям рослин. Нерідко шкідники та хвороби рослин після того, як вони адаптувалися, викоренити неможливо, а на боротьбу з ними йде багато засобів, коштів та часу. Захисні заходи проти шкідників, хвороб та бур’янів сільськогосподарських культур в умовах інтенсифікації землеробства мають бути спрямовані не на їх знищення, а на регулювання щільності та ураженості і утримання їх на господарсько-невідчутному рівні. Важливим є і урахування охорони навколишнього середовища Зміна клімату та діяльність людини також впливають на здоров’я рослин, змінюючи екосистеми та зменшуючи біорізноманіття, створюючи нові ніші для розвитку шкідників. Міжнародні подорожі та торгівля спричиняють появу шкідників і хвороб у місцях, де їх раніше не було (карантинні організми). Забезпечення здоров’я рослин має важливе значення для життя на землі, і кожен з нас має відігравати певну роль. Спеціалісти Державної установи “Харківська обласна фітосанітарна лабораторія”в Харківській області щоденно стоять на сторожі здоров’я рослин. Завдання, які вони виконують спрямовані на зниження ризиків появи шкідливих організмів, усунення негативних наслідків від використання пестицидів, контролю за використанням засобів захисту рослин, використання біопрепаратів, ентомофагів тощо. Захистимо рослини, збережемо планету для майбутніх поколінь!