Увага! ясеневим насадженням в Харківській області загрожує карантинний шкідник

Увага !

Ясеневим насадженням в Харківській області загрожує карантинний шкідник, який здатен знищити у найближчий час цінну породу дерев.

У вересні 2021 року  на територіії Купянськог лісового господарства під час обстежень було виявлено інвазивний вид жука-златки, походженням із Східної Азії — ясеневу смарагдову златку Agrilus planipennis .

Довжина вузького тіла дорослих комах (імаго) близько 1 см (ширина 3 мм). Забарвлення  темно-зелене, з бронзовим відливом.

Виліт жуків відбувається навесні (кінець квітня – початок травня)   Жуки здатні літати на відстань в декілька кілометрів, але більшість з них, поширюються не більше ніж на 500 м. При високій щільності заселення загибель дерева настає на другий рік На ранніх стадіях (перший рік) заселення дерев златкою встановити досить важко. Надійними ознаками є характерні льотні отвори на стовбурах і гілках та наявність личинкових ходів під корою. Для виявлення ходів необхідно видалити кору. Златка також може бути занесена з посадковим матеріалом, з неокорінною деревиною, з деревною тріскою і дровами.

На данний момент шкідник знаходиться у стані личинок, які знищують судини рослин.

Під корою заселених дерев можна побачити звивисті ходи, щільно заповнені екскрементами личинок. Там же можна знайти і самих личинок, розмір яких коливается від 1 до 3 сантиметрів.