БАКТОЦИД

Бактоцид — мікробіологічний  родентицид, який є аналогом Бактероденциду вологого зернового та застосовується для знищення мишоподібних гризунів (миша домова, миша курганцева, миша лісова, миша- крихітка, полівка звичайна, полівка руда, полівка водяна, полівка звичайна, полівка східноєвропейська, полівка — економка), безпечний для людей та довкілля, нешкідливий для свійських тварин і птиці.

Основа препарату — зерно пшениці оброблене в лабораторних умовах специфічними бактеріями Salmonell enteritidis var. lssatschenko штам ВХ- 17, які спричиняють епізоотію серед мишоподібних гризунів. Препарат має чітку вибіркову патогенність. При поїданні принади гине до 959, гризунів протягом 5-14 днів. Знаходячись у тісному контакті одна з одною миші швидко розповсюджують смертельну хворобу серед здорових особин, що підвищує ефективність застосування препарату. Такі бактерії не викликають алергічних реакцій, не накопичуються в грунті, водоймах та у зібраному урожаї сільськогосподарських культур. Бактоцид можна застосовувати на посівах, сінокосах, пасовищах, садах, лісосмугах, фермах, складах, тобто де використання хімічних приманок небезпечно для людей, свійських тварин, птиці та довкілля.  Застосовують препарат в осінній, зимовий та ранньовесняний період при температурі повітря від +10°С до — 25°С.

 Найбільш доцільне використання препарату за температури повітря не більше за +10°С. За температури від +25°С до +30°С тривалість захисної дії швидко зменшується під впливом сонячного опромінення.

При обробітку сільськогосподарських угідь бактоцид розкидають у нори, біля нір. Якщо в приміщенні нори виявити важко, бактоцид розкладають у приманочні посудини.

Норма витрат для сільськогосподарських угідь (посіви, сінокоси, пасовиша, сади), лісосмуги становить 2-3 г на нору, або 1,5 — 2,5 кг/га (в залежності від чисельності популяції мишовидних гризунів), ферми та склади з розрахуну 0,5 -.2,0 г/м²

 

Бактоцид розкладають вручну в місцях скупчення мишоподібних гризунів. Вручну (працюючих розставляють ланцюгом на відстані 5-15 м один від одного, препарат розкладають смугами шириною 100-200 м з пропуском між ними 50-100 м), або з машини (з двох сторін, відстань між прогонами 20-25 м). У приміщеннях, тваринницьких фермах, складах, препарат розкладають у нори, біля нір, за обшивку стін.

Термінзберігання — І місяць затемператури від О° С до +4°С.

Під час роботи необхідно використовувати засоби індивідуального захисту.